Kari Alakoski on vasta hiljattain alkanut tekemään Riihimäen lasitehtaalla omaa sarjaansa, mutta on noussut valtavan suureen suosioon tässä lyhyessä ajassa. Hänen tekemiänsä, ja tunnetuimpia teoksia ovat kaikki omaa nimeänsä kantavat teokset. Vaasit ja maljakot ovat saatavilla useasta nettikaupasta, ja niitä tehdään myös tilaustyönä omien toiveiden mukaan. Riihimäen lasitehdas on voimansa pitänyt jo vuosikaudet ja sillä on pitkä historia monien tunnettujen muotoilijoiden parissa. Usein muotoilijoiden nimi tulee tunnetuksi vasta sitten, kun heistä on aika jättänyt, tai sitten, kun he viettävät eläkepäiviään ja uutta tuotantoa ei ole enää tulossa. Alakosken kohdalla tilanne on vasta alkamassa, ja uusia teoksia on varmastikin vielä tulossa. Hän toimii opettajana ja ohjaajana myös muille, joten hänen kaikki aikansa ei kohdistu pelkkään suunnittelutyöhön.

Milloin on tunnettu taiteilija?

Kari Alakoski on jo monille suomalaisille tuttu nimi, jo ihan sen vuoksi, ettei menestyneitä lasinpuhaltajia meidän maassa ole kuin kourallinen. Joten kaikki käsitöistä ja lasitavarasta kiinnostuneet pitävät jo nyt Alakosken töitä suuressa arvossa. Kuitenkin, jotta päästään suurempaan, Alvar Aallon tai Tapio Wirkkalan kaltaiseen suosioon, pitää olla jo valtavan paljon enemmän lasiesineitä ja taideteoksia saatavilla, ihan supermarketteja myöden. Suuria suomalaisia suunnittelijoita on ollut meidän historiassa suhteellisen paljon, mutta nykypäivänä, tuolla alalla on ehkä hieman vaikeampi menestyä. Elämme kuitenkin teollistuneen ajan kulta kautta, ja moni arvostaa esineiden taide arvoa enemmän edullista hintaa ja käytännöllisyyttä. Vaikka nuoremmastakin sukupolvesta löytyy keräilijöitä, ja taidetuotannosta kiinnostuneita, ehkä silti keramiikka vie paljon enemmän lasiesineiltä huomion, koska keramiikalla on lasiesineeseen verrattaessa jokapäiväisempi käyttötarkoitus. Tunnetuksi tekijä tulee silloin, kun hänen työnsä, ja nimensä tunnistaa joka toinen suomalainen. Alvar Aalto taitaa olla ainut sellainen muotoilija Suomessa, jonka kädenjäljen pystymme tunnistamaan mistä vain. Oli kyseessä sitten rakennus, tai taide-esine. Aalto on myös harmikseen onnistunut tuotteliaisuutensa vuoksi jättämään muotoilun alalle valtavan varjon, jonka ylitse on vaikeaa, ellei mahdotonta päästä.

Alakosken tuotantoa

Kari Alakosken tuotanto on taiteilijalle itselleen suuri ylpeyden aihe –ja syystäkin. Määrän on korvannut tässä tapauksessa laatu. Alakosken teokset ovat toinen toistaan hienompia, ja ilo katsoa. Näistä näkee, että töihin ja suunnitteluun on todellakin uhrattu aikaa ja vaivaa jokaista yksityiskohtaa myöden. Lasiesinettä tehdessä tulee mieleen, että vaikka se on omalla tavallansa särkyvää, on se oikein tehtynä valtavan estävä, ikuinen. Ikuinen teos on sen vuoksi, että jos hyvin sitä kohdellaan, ei ajan hampaat pääse siihen puremaan, niin kuin taululle maalattuun muotokuvaan. Lasi esinettä ei tarvitse ikinä entisöidä millään tavalla, ja vain tahallinen teko, kuten tiputtaminen tai murskaaminen tekee lasista arvottoman. Pölyä maljakot toki itseensä keräävät, mutta lasi on hieno elementti siinä, ettei sen pinta tykkää huonoa pesusta. On hienoa ajatella, että vaikka Suomesta ei jäisi muuta taide-esineitä jäljelle, muotoilun lasiteokset kestävät aikaa. Ajatellen vaikka kirjoja tai taidemaalauksia, ei niiden loistokkuus säily vuosien saatossa. Lasi ja internetiin kirjoitettu sana on pysyvää, ja voisi ajatella, että jälkimmäinen tuhoutuu kuitenkin ennen lasia. Siksipä juuri Lasista tehdyt taide-esineet ovat suosittuja varsinkin lahjoina, koska ne ovat aina kauniita, ja tulevat aina pysymään kauniina. Vuosien ja vuosikymmenten jälkeenkin, sukupolvelta toiselle. Aikakautena elämme kuitenkin niin tuoretta aikaa, ettei lasinpuhaltamisen esineet ole aivan sukupolvilta toisille menneet vasta kuin muutaman sukupolven verran. Nyt on siis vallan mainio aika hankkia itselleen aitoa, käsintehtyä taidetta lasista, niin kauan kun sitä on vielä saatavilla.