Sanomattakin selvää, etteivät lasitaideteokset ole lasten leikkikaluiksi tarkoitettu, kuitenkin jokaisen lapsen huoneesta löytyy muutakin kuin pelkkiä leluja. Lasiesineet ja taideteokset ovat siitä hyvä lahja lapselle, että ne säilyvät läpi elämän. Kun rakkaimmatkin lelut ja autoradat painuvat teini-iän myötä kaapin perille ja kirpputoreille, lapsuudesta asti tuttu taideteos on varmasti jokaiselle sellaisen omaavalle niin suuri aarre, ettei siitä halua luopua mistään hinnasta. Lasitaide ei välttämättä ole lasten mielestä ollenkaan tylsää, sillä heitä kiehtovat -ihan niin kuin aikuisiakin, lasin eri muodot ja värit. Varsinkin taiteelliselle lapselle tämän kaltaiset lahjat ovat hyvin sopivia. Lasin muodot ja värit antavat luovalle nuorelle mielelle paljon mietittävää, ja antaa suuren inspiraation lähteen.

Mikä on sopiva lahja lapselle?

Nykypäivän ongelmana on se, että lapsellekin on vaikea hankkia lahjaa. Lapsilla tuntuu olevan jo kaikkea mahdollista, ja mahdotonta, mitä lapsi voisi ikinä haluta. Vanhemmat ovat usein myös sitä mieltä, ettei leluja kannata lapsille hankkia enempää. Oli kyseessä minkä ikäinen lapsi tahansa, hänellä usein on jo kokonainen huone täynnä leluja, ja voi olla erittäin vaikeaa hankkia lahjaksi jotain sellaista, mitä hänellä jo etuudestaan ei ole. Kaikenlainen taide, ja koriste-esineet ovat siinä mielessä todella ihana lahja, että ne säilyvät lapsen mukana aina aikuisikään saakka. Pienestäkin koriste-esineestä tulee tuttu ja turvallinen muisto. Kun muistelet omaa lapsuuttasi, vaikka sinulla ei ollut ehkä itselläsi tuollaisia esineitä, muistat vaikka mummolan lasivitriinissä tuollaisen esineen, joka houkuttelee ja kiehtoo monin eri tavoin. Tuollainen esine nostaa aina muistot pintaan, ja luo ihmiselle turvallisuuden tunnetta aina sitä katsoessaan. Vaikka koriste-esineillä ei voi leikkiä, moni lapsi keksii kuitenkin näille oman tarinaansa, ja aikuinen voi olla myös siinä mukana. Lasi esineen lapselle tulisi olla jollakin tapaa erikoinen; erikoisen muotoinen tai värinen, jolloin siihen herää syvä mielenkiinto, ja lapsi luonnostaan kiinnostuu tällaisesta. Kari Alakosken suunnittelemat vaasit ja maljakot ovat siitä mainioita lahjoja myös lapselle, että ne ovat täynnä yksityiskohtia, ja hyvin kaukana normaalista ja tavanomaisesta.

Minkälaisen tarinan lasi maljakko kertoo?

Voi kuulostaa erikoiselta, tai aivan tavattomalta, että maljakosta tai vaasista jonkinlainen tarina olisi. Kuitenkin Alakosken tekemät luomukset ovat täynnä yksityiskohtia, ja niitä on hauska pohtia, yhdessä tai yksin, mikä jokaisen yksityiskohdan merkitys on. Lasin sisään saadut kuplat, niiden venyminen lasin sisällä, ja hento väri, joka himmeästi loistaa lasin lävitse. Kuvastaako jokainen kupla jotain tiettyä asiaa? Lapsen mielikuvitus on tässä lyömätön. Lapsi saattaa keksiä kokonaisen romaanin yhden maljakon lasin sisälmyksistä. Siellä voi olla kokonainen maailma velhoineen ja noitineen, jotka lähettelevät kuplia toisilleen, tai sitten se voi olla vain kala, jonka kupla on jäänyt jumiin. On mielenkiintoista kuulla, mitä lapsi keksii. Aikuisten kertomat tarinat ovat usein hyvin tylsän ilmeisiä, ja aina jollakin tavalla ennakoitavissa. Kun kyse on lapsen mielikuvituksen tuotoksesta, hän saattaa ajatella niin sanotusti laatikon ulkopuolelta. Kirjoittajan lapsi on tällä hetkellä viisi vuotias, häneltä kysyttäessä mitä Jokihelmi -vaasille on tapahtunut, kun siellä on kuplia sisällä, hän keksi, että kuplat olisivat joulumaailma, ja jokaisessa kuplassa asuu tonttu, joka yrittää päästä pintaan. Isoin kupla, eli itse vaasi, oli joulupukki, joka pitää kirjaa tontuista. Mielikuvitus on lyömätön, ja aina voi oppia omista lapsistaan uusia asioita. Vaikka lapsi ei niin luova olisikaan, voi yksinkertainen esine pistää pienen mielikuvituksen laukkaamaan.