Taiteilijan mieli on kuin tyhjä taulu, ja samalla kuin mystinen Pandoran laatikko, jota kukaan ei voi avata. Taiteilijan suurimmat taideteokset voivat olla yhtä hyvin vessapaperirullan, tai sitten läheltä piti -kuoleman innoittamia. Taiteen yksi ehkä parhaimpina asioina voidaankin pitää sitä arvailua, katsellessaan taideteosta, ja miettiä, mikä oli taiteilijan innoituksen lähde. Ihminen ei aina ole innoituksen lähteenä fyysiseltä muodoltaan, vaan useinkin ilmenee tunteiden kautta taiteilijan tuotoksiin. Joku ihminen tuottaa hänelle aivan erilaisen tunteen, kuin kuka tahansa muu, silloin tuo tunne on saatava taltioitua jotenkin. vaikkapa sitten tuohon puhallettuun maljakkoon. Fyysinen muoto voi toki myös olla innoituksen lähteenä, ja monesti taiteilijat tunnetaankin siitä, etteivät he näe ihmisiä kuumina, yököttävinä, tai rumina, vaan aina sellaisina kuin he ovat, luonnostaan kauniina. Kaikki ihmiset ovat kauniita, siitä huolimatta, että monet asettavat erilaiset normit siitä, miltä meidän tulisi näyttää.

Jokihelmi maljakko

Jokihelmi maljakko on nimensä mukaan maljakko, jossa on lasin sisällä kuplia, aivan niin kuin helmiä. Pyöreän ovaalinen maljakko on täysin kirkas, ja paksun lasin sisällä olevat helmet pyrkivät pohjasta pintaan niin kuin hiilihapot virvoitusjuomasta. Helmi voi myös kuvastaa tuo maljakon muotoa, ja sen sisällä olevaa, paksumman lasin aiheuttamaa tipan muotoista kuviota, joka tuo maljakolle sellaisen olemuksen, kuin se olisi hitaasti tippuva vesitippa. Jos kuvitellaan, että lähtökohtana voisi olla ihminen, on tietysti ensimmäinen mielikuva tuosta jokihelmimaljakosta kyynel. Mitäpä jos jokihelmi ei olekaan luonnon innoittama, vain ihmisen aiheuttaman surun tuottama taideteos. Toisaalta, nämä pienen pienet kuplat näyttäisivät jossain määrin menevän ylöspäin, aivan niin kuin kuplat täydessä vichy lasissa. Pehmeä, ja kaikin puolin suloinen muoto tuolle maljakolle ei aivan sovi tunteeseen, ja voisi aivan hyvin kuvastaa myös kauneinta, ehkäpä ihmistä, mitä tämä maa päällään kantaa. Kovasti itselle voisi tulla mieleen elämän alku, ja lapsi, pyöreän muotonsa ansiosta. Myyntisanoina tämän innoituksena on ollut uhanalainen jokihelmisimpukka, mutta taiteilijan mielen sopukat ovat aina yhtä mystisiä kuin elämän oikea syy ja vastaus. Moni taiteilija kokeekin, että teoksen nimi temmataan usein siitä, mikä lähimpänä sattuu olemaan käsillä, sillä oikeaa innostavaa tekijää hän ei tiedä välttämättä itsekkään. Jokisimpukka on toki innostava kaikin puolin, mutta onko se todella ollut juuri tämän taide-esineen ainoa innoittava teos, vai onko innoittava todellinen syy ollut joku muu, sitä jäämme pohtimaan.

Twist -Vaasi

Tässä maljakossa näkee jo ihmisen täysin, ja monien mielestä sopiikin vallan mainiosti esimerkiksi yhteistä taivaltaan aloittavalle häälahjaksi, tai vuosipäivälahjaksi. Vaasi on pohjasta kapea, pyöreä halkaisijaltaan, jossa on ilmakierrekupla. Vaikka todellisuudessa ilmakupla kierrettä on vain yksi, näyttää vaasi siltä, kun yhdestä kuplasta kietoutuisi toinen sen vierelle. Varren erityisen hienon ilmakuplakierteen jälkeen vaasi muodostaa kuppimaisen pallon, jonne sopii isompikin kimppu kukkasia. Alakosken suunnittelemaa ilmakierre taideteosta tehdään myös mittatilaustyönä, jolloin ilmakierteiden määrää voi toivoa, ja siten lahjaksi tarkoitetulle maljakolle saa erityisen hienoa symboliikkaa, vaikkapa jokaista vuosikymmentä kohden. Alkuperäinen innoitus vaasille on myös varmasti tullut muustakin, kuin pelkästä ilmakuplasta lasin sisällä. Visuaalinen ilme vahvasti kertoo kietoutumista ja sitoutumista, joka pulppuaa jokaisen yhteistä taivalta vaeltavan mielessä ikuisesti. Twist on myös jokihelmi maljakon tavoin täysin kirkas ja jopa hämmästyttävän paljon läpinäkyvä. Joka tietyllä tavalla symbolisoi luottamusta ja sitä tunnetta, mitä rakkaimman henkilön yhteydessä näkee. Ihanan selkeää ja raikasta, sillä tuntiessaan toisen, voi olla selkein mielin.