Lasinpuhaltajille järjestetään omaa koulutusta Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Mahdollisuus kouluttautua alaan kulkee toki montaa eri kautta, kuten perinteisemmän muotoilijan tai suoranaisen tehdastyön kautta, kuten itse Alakoski teki työuralle jouduttuaan. Lasinpuhaltamiseen tarvitaan paljon resursseja, joten jokainen kansalaisopisto ei tällaisia järjestä, mutta erinäisiä lasinpuhalluspajoja ja työryhmiä löytyy pitkin Suomea. Lasinpuhaltajalta vaaditaan taiteellisen ajattelun lisäksi valtavan hyvää kuntoa, ja ripeää otetta. Koska työskennellään valtavan kuuman lasimassan kanssa, ei saa jäädä aikailemaan. Hyvää fyysistä kuntoa tarvitaan siksi, koska sula lasimassa on painavaa, ja lasin muovailuun käytettävät työkalut eivät ole kevyemmästä päästä. Ripeyden ja voimakkuuden lisäksi pitää olla myös jollakin tapaa sosiaalinen, sillä kun työskennellään vaarallisten ja kuumien aineiden kanssa, lasia työstetään työryhmässä. Lasinpuhallus vaatii valtavan monta työvaihetta, ja siksi yksin tekeminen ei ole lasinpuhaltamisessa vaihtoehtona. Jos alaan on kiinnostusta, tämän tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella, kuten monet muutkin käsityöalan ammatit.

Lasinpuhaltajan työpaikat

Suomessa on väkilukuun suhteutettuna paljon lasinpuhaltajia, ja lasityön ammattilaisia. He kaikki työskentelevät tehtaissa kuten Riihimäen lasi ja Iittalan tehdas. Työnkuvaan ei kuitenkaan kuulu vain pelkkä taide-esineiden teko, vaan tuotannossa on aktiivisesti myös talous- valaisin ja taidelasia. Vaikka työpaikat ovat koko ajan häviämässä teollistumisen tieltä, Suomessa lasinpuhaltajalla on melkoisen vakaat olosuhteet isojen ja tunnettujen tehtaiden vuoksi. Ja senkin vuoksi, että vaikka maailma on kovaa tahtia teollistumassa, on myös paikallisuus ja kotimaisuus täällä pohjolassa niin suuri ja arvostettu asia, ettei tehtaita tulla ihan lähiaikoina lopettamaan. Lisäksi tehtailla on Suomessa niin pitkät juuret, että niiden arvostuksen asemassa on myyntiarvoa. Kaikki näistä tehtaista tuotetut esineet ovat suomalaisten mieleen, ja he maksavat näistä esineistä mielellään. Ihmiset jopa aivan odottaen jonottavat näistä tehtaissa tuotettujen teosten ilmestymistä, ja pitävät menekin hyvänä.

Lasinpuhaltajan nimikkeet

Niin kuin monissa muissakin käsityöalan ammateissa, voi olla mestari, kisälli, artesaani, nuorempi tai vanhempi työntekijä. Lasinpuhaltajan mestareita on Suomessa vain kourallinen, Kari Alakoski on yksi heistä. Tämä vaatii jo toteutuakseen useamman vuoden kokemuksen, ja rautaisen taidon lasinpuhaltajan ammatissa. Artesaani on koulun käynyt, tutkinnon suorittanut lasinpuhaltaja. Artesaani voi olla myös muusta koulusta, kasi- ja taideteollisuusoppilaitoksia on Suomessa harvassa, mutta artesaaneja Suomen maalla meitä on paljon. Käsityöläisammateissa on usein tapana, että varsinaista oppilaitosta näille tekijöille ei ole, vaan ammatti opitaan tekemällä, kuten suutarin ammatti. Lasinpuhaltajan ammatti on myös sellainen, missä on hyvin vähän teoriapuolta opittavana, ja kaikki koulutus tapahtuu kokemuksen kautta. Hämäävää kyllä, vaikka moneen työhön oppii muutamassa viikossa, vaativiin käsityöläisammatteihin saattaa mennä kymmenenkin vuotta, ennen kuin uskaltaa sanoa, että on alan ammattilainen, ja kaiken tyyppinen työ onnistuu. Lasinpuhaltajan ammattia kuvaillaan usein raskaaksi ja ripeäksi työksi, joka tuo monille erittäin epämiellyttäviä mielikuvia, mutta silti meistä monista löytyy niitä käsityöihmisiä, jotka haluavat nähdä kätensä jäljen ja on valmis ponnistelemaan melkoisia suorituksia sen eteen. Käsityöläiselle ominainen piirre on se, että palkkauskaan ei ole se tärkein juttu, saatikka sitten ne mukavat työolosuhteet, vain se on tärkeää, että hän pääsee käsillään jotain tekemään. Suomalaiset ovat hullua kansaa, jotka mieluummin rehkivät itsensä hengiltä, kuin istuvat paikallaan tekemättä mitään. Käsityöalaan soveltuvia ihmisiä on toki Suomessa paljon, ja läheskään kaikki heistä eivät ole käsityöalan ammatissa. Siispä jos luet tätä miettien, kannattaako tähän alaan ryhtyä, niin kyllä kannattaa. Yrittämättä ei voi unelmatyöpaikkaansa päästä, ja jos yrittämälläkin jostain syystä epäonnistuu, ei syy ole silloin tekijässä, vaan kovassa kilpailussa.