Joulu, ja talvi on Suomessa vuoden pimeintä ja synkintä aikaa. Lohdutuksena meille on valkoinen ja kimaltava lumi, joka tullessaan tuo edes hieman valoa tänne synkkään pohjolaan. Suomalaiset ovat vahvoja joulu -ihmisiä, joille sesonkiin panostaminen on tärkeää ja luonnollista. Jo ennen lumien tuloa monet valaisevat pimenevää syksyä kynttilöin ja valokoristein. Myös syksyn tuoma kylmä ilma tuo tietyn pesimisvietin monelle ihmiselle, ja onkin siksi juuri sisutuksen kuuminta ja suosituinta aikaa. Lasiesineet ja taidevaasit ovat tietenkin läpi vuoden sisutuksessa mukana olevia elementtejä, yhdellä erotuksella; kynttilöiden valo. Kynttilän valo tuo tietenkin sen oleellisen, eli tunnelmaa ja valoa pimeyteen. Mutta lasiesineet saavat aivan uuden ulottuvuuden kynttilänvalossa. Sillä kun valo osuu lasiin, se heijastaa säkenöivästi ja lähestulkoon timanttisesti. Joululahjana Kari Alakosken tekemät lasiesineet ovat vallan mainio idea, sillä se tuo sisustukseen arvokkuutta, lämpöä ja valoa. Ja mikä parasta, joulusesongin jälkeen lahja ei mene kaapin perille piiloon, vaan säilyttää asemansa sisustuksessa vuodesta toiseen, ja tuo aina joka syksy pimeyden tultua lämmön ja muiston siitä kuinka ihanaa talvi voi ollakaan kesän jälkeen. Pitkän kesän aikana lasi näyttää raikkaalta ja keväiseltä auringon valon osuessa siihen, ja talven tullen se kerää itseensä kaikki valon lähteet ja loistaa huoneessa niin kuin timantti.

Cracle tuo valoa moninkertaisena

Alakosken suunnittelema Cracle on nimensä mukaan halkeileva, ja sen pinta on värikäs. Kynttiläkippona Cracle toimii pimeyden keskellä vallan mainiosti, sillä halkeileva pinta saa kynttilän valon hajoamaan, ja moninkertaistumaan. Kuvittele kynttilä, ja sen ympärille halkeileva lasipinta; se toimii niin kuin timantti hajottaen valoa ympärilleen. Kynttilä tietysti itsessään on jo melkoisen ihana näky keskellä pimeyttä, ja vain harvoin sen astia antaa kynttilälle mitään lisää. Kyseinen lasitaideteos toimii kuitenkin kynttilän kanssa vallan mainiosti, ja toisin kuin monet muut joulun kynttilän aluset, Cracle toimii koristeena myös kesällä ja oikeastaan läpi vuoden. Joten kyseinen taide-esine ei ole vain pelkkä pölyttyvä kippo kaapin päällä, vaan elää arjen ja vuodenaikojen vaihdellessa. Cracle -teoksen tarkoitus on hyvin mystinen, kun esimerkiksi vaasilla on selkeä yksi tehtävä kukkien esillepanossa. Cracle on tiedettävästi toiminut koristajana ihan itsessään, mutta kynttilöiden sijasta kupissa on ollut myös karkkeja ja sormuksia. Kyseessä on siis hyvin monikäyttöinen esine, jota kukin käyttää haluamallaan tavalla. Tietenkin myös kaikki muutkin lasitavarat kimmeltävät kynttilän loisteessa luoden ihanaa tunnelmaan pimenevään syksyyn, mutta Cracle tekee sen erityisen tyylikkääsi ja lähes ikonisesti.

Lasiesine näyttää oikeutensa talvella

Talvi ja pimeys yllättää meidät, joka ikinen vuosi. Varsinkin, kun aurinko paistaa Suomessa läpi kesän painumatta mailleen ollenkaan, on vaikea kuvitella, kuinka nopeasti pimeys menee taas siihen pisteeseen, ettei valoa tule juuri ollenkaan. Moni meistä viettää päivässä muutoinkin koulussa tai työelämässä niin että se muutaman tunnin valoisa aika jää näkemättä. Pimeyden keskellä on hämmästyttävää huomata, kuinka paljon kynttilän valo tuo lämpöä ja paljon kaivattua kirkkautta elämään. Lasiesineet kynttilän vierellä loistavat, vaikkeivat ne läpi asti valoa päästäisikään. Kynttilän valo on juuri senkin vuoksi suosittua, koska näyttää lähes siltä, kuin kaikki huoneessa olisi putipuhdasta sieltä täältä pilkahtavien heijastuksien ansiosta. Myös pyöreämmät lasiesineet tuovat tämän heijastuksen, mutteivat hajota valoa, vaan pikemminkin keräävät kaikki lähetä tulevan valonlähteen yhdeksi pisteeksi, kuin suurennuslasi. Tunnelman luonti pimeyteen ei vaadi paljoa lasiesineitä, sillä tässäkin tapauksessa vähemmän on enemmän, ja tila ympärillä antaa loisteen päästä oikeuksiinsa.